Direktlänk till inlägg 25 juni 2014

Datorer i skolan

Av Cecilia - 25 juni 2014 08:04

Jag är lite upprörd över de onyanserade diskussionerna runt datorer i skolan. Varför visar inte Skolverket/politiker befolkningen och lärarna vilka alternativ som finns att välja mellan innan vi/de får svara på frågor om ja eller nej till datorer i undervisningen?


Det finns specialprogrammerade program som man kan ladda ner på handdatorenheter. De behöver inte ha uppkoppling till internet för att fungera. Dessa handdatorenheter skulle förmodligen inte heller vara stöldbegärliga då de inte efterfrågas av den stora marknaden.


De specialprogrammerade programmen är framtagna för att stimulerar både språklig och matematisk utveckling e t c. Såg ett matematiskt program där siffror flög in på skärmen och så skulle barnen klicka på rätt siffra. Det stimulerade en viss del av det matematiska tänkandet (kommer tyvärr inte ihåg vad det kallades). Sen finns det säkert och kommer att komma fler andra program som stimulerar andra delar av det matematiska tänkandet.


När det gäller det språkliga så kan jag utifrån egen erfarenhet säga att rättstavningen i word har hjälpt mig oerhört. Under hela min grund- och gymnasieskoltid hade jag stor motvilja till att skriva och att stava. Förmodligen p g a någon typ av dyslexi. Turligt för mig så har jag alltid haft lätt att läsa. Om man på det tänker att det finns specialframtagna program för den språkliga utvecklingen som jag aldrig fått ta del av så kan jag bara tänka mig hur många barn/ungdomar som är i min situation i dag som kanske aldrig skulle märka av sina svagheter i språk.


Om barnen fick datorer i skolan så skulle inte barn med språkliga svårigheter behöva känna sig utpekade när de har med sig datorer i klassrummet för då skulle de vara en av alla.


Så klart behövs det någon typ av stöd för hur datorerna ska användas i undervisningen. Tanken har nog aldrig varit att de ska ersätta papper och penna utan vara ett komplement.


Detta skulle kosta pengar! Om Skolverket/politiker skulle presentera användandet av handdatorenheter i skolan på det sätt de är till för att användas skulle många ändra sina åsikter om datorer i undervisningen. Detta steg vågar Skolverket/politiken inte ta för det skulle initialt kosta mycket pengar precis som förslaget att minska storleken på klasserna.


Det leder till att vi kommer att fortsätta ha skolor som inte är jämlika då några skolor satsar mer på datorer och mindre skolklasser än andra. Å ... så kan politikerna fortsätta att bolla skolfrågan fram och tillbaka, ändra betygsystem och presentera forskning som visar att det inte finns någon lösning på problemen.


Under tiden sitter elever av sin skoltid ... 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 8 mars 2015 12:11


I går var vi in och frågade om de på Clipso i Skärholmen kunde fläta om luggen på Edinas afrohår. De kände på luggen och gav ett pris på 50 kronor. Vi bokade tid i dag på förmiddagen klockan 11. På morgon åkte vi dit lite extra glada. Jag för att...

Av Cecilia - 6 september 2014 19:08

Har inte orkat blogga mycket å det senaste, men nu börjar valet närma sig och Hamilton gjorde mig rätt häpen med Folkpartiets valfläsk. Kan inte låta bli att reagera.   Hamiltons och Folkpartiets valfläsk i ekonomidebatten är såååå skrattretande ...

Av Cecilia - 3 februari 2014 17:35

På väg till och från jobbet kör jag förbi några uteliggares bosättningar. Jag har noterat att de bär vattendunkar från bensinmacken ca en km från själva boplatsen. Det ser väldigt tungt ut.   I något obestämt ögonblick bestämde jag mig för att kö...

Av Cecilia - 12 januari 2014 09:08

Mitt i städningen var jag tvungen att avbryta för att ventilera frustrationen över femte jobbskatteavdraget. Vart tror ni kostnaderna sparas in? Blir det i form av höjda högkostnadsskydd? I så fall börjar vården vara till för de friska, arbetande sam...

Av Cecilia - 4 januari 2014 13:54

I dag har vi bakat hamburgerbröd och tekakor och faktiskt lyckats på första försöket.   Ingredienser: 1 portion havregrynsgröt 5 dl kall mjölk 3 dl kokt mjölk 2 paket färsk jäst (ej för söta degar) 250 g laktosfri kvarg 1 liter Lailas...

Presentation


Fokus i mitt liv är min dotter Edina. Älskar mitt jobb som GIS-samordnare. Brukar säga att jag har världens bästa unge, jobbar och bor i Paradiset. Privat älskar jag skor och taklampor. Tyvärr kan jag inte frossa i någedera p g a platsutrymme.

Omröstning

Den ena dricker en dryck till brända mandlar och popcorn och den andra en annan. Vilka drycker dricker vi?
 Edina saft och Cecilia mjölk
 Cecilia saft och Edina mjölk
 Cecilia kaffe och Edina mjölk

Fråga mig

31 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards